Скрит автопортрет на Микеланджело бе открит в известна негова творба (СНИМКИ)

19 мар , 2018 | От | Категория Култура

Скрит автопортрет на Микеланджело, спотайвал се незабелязано в продължение на 500 години в една от известните творби на великия ренесансов художник, е бил открит наскоро.

Скицата е замаскирана в рисунка на Витория Колона — близката приятелка на италианския гений, изложена в Британския музей в Лондон.

В портрета на Витория може да бъде видяна малка фигура в зоната пред корема й и между контурите, оформящи части от нейната рокля. Рисунката представлява тяло на мъж, приведено напред под прав ъгъл, сякаш самият той рисува картината. Той е останал незабелязан векове наред.

Ръководителят на проучването д-р Девис де Кампос от Федералния университет по здравни науки в Порто Алегре, Бразилия смята, че скицата може би е някакъв подпис на автора.

Микеланджело Буонароти живее и твори във време, в което е имало множество ограничения за художниците и вероятно едно от тях е било свързано именно със забрана за подписване творбите.

Д-р Дейвиш ди Кампуш припомня, че подобен автопортрет е намерен и в друго известно произведение на Микеланджело. В него авторът илюстрирал сонет за приятеля си Джовани да Пистоя, в което включил и свое изображение, показващо как рисува тавана на Сикстинската капела.

“Специализираната литература разглежда този прочут автопортрет като единственото познато изображение на художника. Ето защо някои автори използват тази скица като инструмент за анализиране на вероятните изменения в тело…

Източник: Новини и статии от Факти - Култура

При изписване на заглавието "Скрит автопортрет на Микеланджело бе открит в известна негова творба (СНИМКИ)", понякога то може да бъде написано като:

  • янисш ьушдздишиеш хь псневьхаэевд фе дшнисш у сюуеяшхь хеждуь шудифь _яхспнс№
  • иу,рй длйфмф,й,ей кд ;руе.дкоге.ф /е фйу,рй л рплеийкд кехфлд йлф,/д юикр;ур)
  • iu,rj dljfmf,j,ej kd ;rue.dkoge.f /e fju,rj l rpleijkd kehfld jlf,/d \ikr;ur)
  • skrit awtoportret na mikelandvelo be otkrit w izwestna negowa tworba (snimki)

Оставете коментар


7 + = осем