Роман за София вчера и днес възкресява спомена за велика актриса

4 дек , 2017 | От | Категория Култура

Ако има изкуство, което е пленило сърцето на българина, тази чест се пада на театъра. Но българинът е човек с голямо сърце и е оставил място и за любовта към литературата, пишат от “Софтпрес”.

Романът „Афиши в огледалото“ на Радостина А. Ангелова събира тези две любови на едно място и отвежда читателя на пътешествие между декорите на времето. Силуетът на София, очертанията на софийските улици и тяхната история деликатно и ненатрапчиво ни пренасят през времето между вчера и днес, за да ни покажат скритата романтика на града, който расте, но не старее.

Замесен с късчета история и пълни чаши въображение, „Афиши в огледалото“ обхваща три години от живота на една от най-талантливите и незаслужено забравени български актриси. Три години от началото на XX век, в които Роза Попова завладява публиката като Медея и Маргарита, прави първи стъпки като поетеса и се сблъсква с най-драматичното събитие в живота си – любовта на Тодор Богданов.

Връстничка на Освобождението, известната като „българската Сара Бернар“ Роза Попова е „талант, изпреварил своето време“ (Кирил Зидаров). Още като ученичка съдбата я отвежда на прослушване за трупата „Сълза и смях“, където среща и бъдещия си съпруг Стоян Попов, днес по-известен като детския класик Чичо Стоян. Зрелият тогава мъж е актьор, преводач, драматург и писател с един брак зад гърба си.

Напълно пленен от шестнайсет годи…

Източник: Новини и статии от Факти - Култура

При изписване на заглавието "Роман за София вчера и днес възкресява спомена за велика актриса", понякога то може да бъде написано като:

  • идпьх юь ядос, у`еиь с ахея ущюниея,уь яздпехь юь уевснь ьншисяь
  • ,ф;дк пд ифбрс л'е,д р океи лцпу,еислд имф;екд пд ле.руд дуй,рид
  • ,f;dk pd ifbrs l'e,d r okei lcpu,eisld imf;ekd pd le.rud duj,rid
  • roman za sofiq w`era i dnes wyzkresqwa spomena za welika aktrisa

Оставете коментар


+ 1 = три