Почина актьорът Вели Чаушев

6 яну , 2018 | От | Категория Култура

На 83 годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната вест съобщиха от Сатиричния театър на страницата си във Фейсбук.

Актьорът Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 г. в Златоград. Завършва педагогическо училище и една година учителства.

При случайна среща Апостол Карамитев му предлага да кандидатства във ВИТИЗ и без нито един урок родопчанинът се озовава сред бъдещите звезди в театралната гилдия.

След разпределението в Хасковския театър скача направо в Сатиричния театър, където има ярко присъствие – Младия от пиесата на Валери Петров “Когато розите танцуват”, Петров от „Островът” на Борис Априлов, Фенерджията от „Мистерия Буф” на Маяковски, Ковчегофобът от „Седмо, кради по-малко” на Дарио Фо и др.

Актьорът е сред доайените на Сатирата, където играе от 1961 г. В последните години нашумяха моноспектаклите му по стихове на Валери Петров “Разтворен прозорец” и „Сърцето е заложна къща“, припомня сайтът glasove.com.

През годините Чаушев има роли в множество филми и телевизионни постановки. Наред с това, редовно прави записи за Българското национално радио. Изявява се и като автор на детски книги – „Сламчови работи“ и „Ще се видим довечера“.

Ето какво написаха за него колегите му от Сатиричния театър:

“Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят. Актьор на словот…

Източник: Новини и статии от Факти - Култура

При изписване на заглавието "Почина актьорът Вели Чаушев", понякога то може да бъде написано като:

  • зд`схь ьншйдищш уевс `ькцеу
  • мф'ркд дуйаф,цй ле.р 'двтел
  • mf'rkd dujaf,cj le.r 'dwtel
  • po`ina aktxoryt weli `au[ew

Оставете коментар


9 + = четиринайсет