НИМ отказа да реставрира храма в Беренде, не бил ценен

31 яну , 2018 | От | Категория Култура

Националният исторически музей (НИМ) се е отказал да реставрира средновековната църква “Свети Петър и Павел” в с. Беренде, община Драгоман, паметник от национално значение заради стенописите си. При оглед, извършен от Божидар Димитров преди пенсионирането му през ноември 2017 г. било установено, че че най-ценните стенописи, включително и образът на цар Иван Асен II /1218-1241 г./, са “изрязани от иманяри и са отнесени неизвестно къде”. Поради това храмът вече не представлява интерес, казаха от институцията пред “Дневник”.

За окаяното състояние на църквата, оцеляла 700 години, се разбра именно благодарение на Божидар Димитров в края на миналия август. Тогава директорът на НИМ я сравни с Боянската и бе готов дори да организира първото в България цялостно преместване на паметник на културата. Разбра се и друго – че местните жители се опитват да я спасят от години, но се въртят в омагьосан кръг от бюрокрация и безразличие. След отпор от всички страни Димитров обяви, че музеят ще я реставрира на място. Месеци по-късно той е пенсионер, а “Св. Петър и Павел” все така се руши Проф. Димитров изпълни обещанието си и направи оглед с реставраторите на Боянската църква, каза пред “Дневник” зам.-кметът на Драгоман Лидия Банкова, за която отказът на НИМ е новина отскоро. Тя обясни, че в очакване на реставрацията миналата седмица общинският съвет е отпуснал 25 хиляди лева за очакъляване на пътя към църквата, а благодарение на дир…

Източник: Новини и статии от Факти - Култура

При изписване на заглавието "НИМ отказа да реставрира храма в Беренде, не бил ценен", понякога то може да бъде написано като:

  • хсп дшньюь аь иеяшьуисиь гиьпь у феиехаер хе фсв ъехех
  • кр; фйудпд од ,еийдл,р,д н,д;д л /е,екоея ке /р. шекек
  • kr; fjudpd od ,eijdl,r,d n,d;d l /e,ekoeq ke /r. [ekek
  • nim otkaza da restawrira hrama w berende, ne bil cenen

Оставете коментар


седем − = 3