Изложби с ценни документи събраха приятели на България в Будапеща

9 сеп , 2017 | От | Категория Култура

Приятелите на българската култура в Будапеща присъстваха на откриването на две документални експозиции – колективната изложба “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”, посветена на делото на Васил Левски, и “Книги, посоки, публики”, представяща знакови документи от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Това е първото пътуване на двете експозиции извън границите на страната ни. Те гостуват на Българския културен институт (БКИ) в Будапеща по покана на неговия директор Олга Попова. За да подготвят и участват в официалното откриване на изложбите, в унгарската столица бяха експерти от УНИБИТ и НБКМ. Д-р Диана Стоянова, главен редактор на в. “За буквите – о писменах”, и д-р Христо Христов, художник и съредактор, представиха документалната експозиция за Левски, която е съвместната работа на Министерството на културата, СУ “Св. Климент Охридски”, УНИБИТ, НБКМ, НИМ и Националния военноисторически музей. Доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление „Опазване на ръкописно и документално наследство” в НБКМ, разказа за проекта ни “Книги, посоки, публики”, реализиран с финансовата подкрепа на Националния фонд “Култура”.

Още в деня на откриването десетки посетители разгледаха тематичните табла, подредени в двете изложбени зали на Българския културен институт в Будапеща (ул. &…

Източник: Новини и статии от Факти - Култура

При изписване на заглавието "Изложби с ценни документи събраха приятели на България в Будапеща", понякога то може да бъде написано като:

  • сювдэфс я ъеххс аднкпехшс ящфиьгь зис,шевс хь фщвжьис, у фкаьзе;ь
  • рп.фг/р и шеккр офув;екйр иц/,днд м,рсйе.р кд /ц.хд,рс л /водмеъд
  • rp.fg/r i [ekkr ofuw;ekjr ic/,dnd m,rsje.r kd /c.hd,rs l /wodmeyd
  • izlovbi s cenni dokumenti sybraha priqteli na bylgariq w budape]a

Оставете коментар


две × 2 =