80 ценни находки откри НИМ в ранновизантийския град Хрисосотира

13 сеп , 2017 | От | Категория Култура

Хрисосотира е малък полуостров, разположен в източната част на землището на гр. Черноморец, Община Созопол. Екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов за четвърта поредна година проучва една от най-големите крепости в района на Бургаския залив. Констултант на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински (Директор на НАИМ при БАН). В експедицията участват д-р Маргарита Попова (зам.ръководител) , Антония Йорданова, работници от Черноморец и с. Маринка.

Разкопките се осъществяват със средства на Министерството на културата и Националния исторически музей. Те са част от голям научен проект на музея имащ за цел да се анализират археологическите и исторически сведения за крайморските крепости и пристанища в провинция Хемимонт за периода V-VІІ век.

Разположеното укрепено селище на площ 73 дка е получило своето име , вероятно при приеменуването на Аполония Понтика на Созопол след ІV век. За разлика от древния полис, Хрисосотира има твърде кратка историческа съдба. От средата на V век до началото на VІІ век тук съществува гъсто заселено селище, което притежава строго уредена вътрешна планировка, представителна обществена сграда -седалище на висш духовник или управител, складови помещения, култови сгради. Крепостната стена на полуострова се простира над 300 м, в които са включени 4 мощни кули. Изброените елементи на поселищната система дават основание на проф. Иван Христов да твърди, че проучвания обект от НИМ всъщност е малък град – част от големия късноантич…

Източник: Новини и статии от Факти - Култура

При изписване на заглавието "80 ценни находки откри НИМ в ранновизантийския град Хрисосотира", понякога то може да бъде написано като:

  • 80 ъеххс хьгданс дшнис хсп у иьххдусюьхшстянс, жиьа гисядядшсиь
  • 80 шеккр кднфоур фйу,р кр; л ,дккфлрпдкйрьиурс х,до н,рифифйр,д
  • 80 [ekkr kdnfour fju,r kr; l ,dkkflrpdkjrxiurs h,do n,rififjr,d
  • 80 cenni nahodki otkri nim w rannowizantijskiq grad hrisosotira

Оставете коментар


5 × = петнайсет